People UNTAGGED: Dean

People UNTAGGED: Dean

Voor de serie People UNTAGGED spreken we mensen over hun genderidentiteit. Door op een positieve manier hun verhaal te delen willen we anderen inspireren, binnen de LGBTQIA+ gemeenschap én daarbuiten. In deze editie spreken we met Dean, die net is afgestudeerd aan AMFI in de richting branding. Voor zijn afstudeerproject heeft hij voor UNTAG een campgane ontwikkeld over queer sport met de titel UNTAG MOVE. Lees hier meer over zijn inspiratie achter dit project en hoe je door middel van sport meer zelfvertrouwen kunt krijgen.


Hey Dean, super dat je meer wilt vertellen over het project UNTAG MOVE, maar kan je beginnen met jezelf te introduceren?


Zeker, ik ben Dean Sanders, 24 jaar. Ik kom uit Groessen, een klein dorpje in de buurt van Arnhem. Op dit moment ben ik aan het afstuderen op het AMFI. Daarnaast werk ik ook voor Numéro magazine. Verder hou ik me ook veel bezig met sport. Naast mode is dat een belangrijk onderdeel van mijn leven.


Kun je iets meer vertellen over hoe sport aanwezig is in je leven?


Als kind ben ik begonnen met atletiek. Daar ben ik steeds beter in geworden. Rond mijn zeventiende deed ik mee aan de NK's met de meerkamp. Ik heb atletiek altijd een hele fijne sport gevonden. Ook omdat het een sport is waarin man en vrouw samen trainen. In het trainen heeft iedereen zijn eigen kwaliteit, want een sprinter heeft een heel ander figuur dan een kogelstoter, en een lange afstandsloper is weer heel anders dan een hoogspringer. Doordat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft, worden veel verschillende types verwelkomd.

Vervolgens ben ik naar de sportacademie gegaan: CIOS in Arnhem. Daar heb ik de opleiding tot bewegingsagoog afgerond. Maar na mijn afstuderen besefte ik me dat ik van sport niet mijn beroep wilde maken. Ik werd er gewoon niet gelukkig van. Dat kwam ook doordat ik me niet altijd heel erg comfortabel voelde op de sportacademie. Volgens mij was ik een van de enige homoseksuele mannen op mijn school. 


Want hoe was dat dan voor je in die periode? Was je toen al openlijk homoseksueel?


Op mijn zestiende ben ik echt uit de kast gekomen. Dus toen ik daar op school begon, was ik al homo. Ik sprak me daar nooit zo heel erg over uit. Maar ik kan me nog goed herinneren, dat iemand tijdens een introductiekamp zei: “ als iemand hier in de tent homoseksueel is, dan zal ik hem echt kapot slaan”. Toen besefte ik meteen dat ik wel echt moest oppassen. En het bleef gedurende mijn studie wel lastig. Tijdens het omkleden stond ik altijd met mijn gezicht naar de muur zodat niemand zich ongemakkelijk kon voelen. Ook moest ik me constant bewijzen. Docenten dachten dat ik als homo, ik niet kon vechten of rugbyen. Maar ik haalde er ook wel een beetje een kick uit. Mensen hebben een vooroordeel over mij, en dat kan ik door middel van mijn prestaties helemaal kapot maken.

Uiteindelijk bij het afstuderen aan de sportacademie voelde ik me er niet meer thuis. Ook omdat ik mijn creatieve kant daar niet goed kon uiten. Nu sport ik nog veel in mijn vrije tijd, en dat draait puur om plezier. Ik hoef er niks meer mee te bereiken, en het is goed voor mijn mentale gezondheid.


Nou, lekker toch? Hoe ben je vervolgens op AMFI terechtgekomen?


Al tijdens de sportacademie had ik het gevoel dat ik iets creatiefs miste. Bij AMFI zag ik branding en dit was precies wat ik zocht. Het gaat namelijk in op alle facetten van de mode-industrie en niet alleen maar op het design of marketing. 


En nu ben je bezig met je afstudeerproject UNTAG MOVE, waar gaat dat precies over?


Ik wilde graag een project doen waarin mode en sport samenkomen. Dat voelde als een full circle moment waarbij ik echt iets kan betekenen voor de queer community. Juist omdat ik zelf veel lastige situaties ben tegengekomen als sporter, en ik me ook onveilig voelde. Ik ben begonnen met een onderzoek bij verschillende sportruimtes. Daar heb ik veel mensen gesproken om te achterhalen wat nou precies het probleem is. Voor mijn studie is het belangrijk dat je een merk kan koppelen aan het project en zo kwam ik UNTAG tegen. Dit is precies een bedrijf dat een product heeft ontwikkelt dat een probleem oplost, maar er niet een dikke regenbooglaag overheen heeft gegooid. Het is gewoon product, probleem, oplossing. Dat vond ik heel erg krachtig. Vervolgens heb ik nog meer onderzoek gedaan naar Pride en sport. Daaruit kwam naarvoren dat het belangrijk is om queer lichamen te laten zien in de sportruimte. Door die zichtbaarheid hoop ik voor andere mensen de drempel toch iets lager te maken: als ik het kan, waarom zou jij het niet ook kunnen?


Wat voor problemen signaleerde jij dan toen je onderzoek deed bij sporters?


Een probleem was überhaupt de angst voor de sportschool zelf. Dat is bij iedereen zo eigenlijk, voor cis heteromannen net zo goed als voor transpersonen. Alleen voor een trans persoon hangt er toch een heel ander facet aan vast, omdat bijvoorbeeld een trans man aan het begin van de transitie een vrij zichtbare identiteit heeft. Dat kan voor conflicten zorgen, of dat je extra veel bekeken wordt. Die angst waardoor mensen zich niet comfortabel voelen in de sportruimte was het grootste probleem. Daarbij viel me op dat kleding een rol daarin kan spelen, waardoor jij je comfortabeler kan voelen in die sportruimte.


In UNTAG MOVE staan drie sporters centraal. Kun je iets meer vertellen over wie zij zijn en wat ze doen?


Ja, allereerst is er Jay Muller, een boxer. Ik heb hem ooit gezien bij een voorlichting in Queer Gym, over queer personen in sport ruimtes. Hij wil heel erg graag vechten op hoog niveau. Daarin wordt hij door zijn genderidentiteit tegengehouden. Hij zit nu in een grijs gebied waarin hij eigenlijk nergens kan meedoen. Hij vertelde over Boogieland, want daar is 50% van die boksschool vrouw. 

Vervolgens is er Stef, die zwemt. Hij heeft op hoog niveau ballet gedaan. Nu geeft hij les bij Rocycle. Voor zijn lessen kleedt hij zich altijd in een croptop en een korte sportlegging. Wat andere mensen daarvan denken interesseert hem niet. Aan het begin van de les hebben ze een duidelijk vooroordeel over hem, maar aan het einde van de les hebben ze heel veel respect. Met hem sprak ik veel over het feit dat je je constant moet bewijzen.

En dan is er Tan, de paaldanser. Wat ik zo interessant vond aan Tan, is dat die dus non-binair zijn, maar tegelijkertijd diens mannelijkheid en vrouwelijkheid omarmt. Die combinatie van het spelen met gender, heel vrouwelijk bewegen, maar je wel masculine kleden, was een perfecte match. 


En als we kijken naar de fashion in UNTAG MOVE, dan zie ik veel zwart met roze. Hoe is dat tot stand gekomen?


Roze en rood is mijn favoriete kleurencombinatie. Maar het heeft ook wel met de hedendaagse cultuur te maken. Barbie was net uitgekomen, waar ik toch wel door geïnspireerd was. Ik wilde gewoon echt geen regenboog gebruiken, dus ik kwam uit op de kleuren paars, blauw, rood, roze. Omdat voor mij zijn dat toch queer kleuren. Ik vond het wel een hele goede boodschap om al deze personen in roze te kleden. Want het is een opvallende kleur.


Klinkt goed. En eerder haalde je aan dat je eigenlijk een rolmodel miste toen je zelf op de academie zat. Zijn er mensen die je nu bewondert?


Op het gebied van queer sporters zijn er helaas best weinig atleten. Maar er is een intersekse atleet waar ik veel naar heb gekeken: Caster Semenya.

Zij is uit de competitie gehaald omdat zij van nature te veel testosteron had. Haar verhaal vond ik super inspirerend. 


Aangezien je ook een achtergrond hebt in mode, zijn er dingen die jou opvallen in fashion op het gebied van genderidentiteit? 


Je merkt wel dat er weer meer aandacht komt voor flamboyante stijlen, dat vind ik superinteressant. Mannen dragen vaker nagellak, een keer iets hoge hakken of een rok. Ongeacht of je heteroman, gay of transman bent. Dat vind ik een hele leuke ontwikkeling. 

Daarnaast verandert er ook veel in de modellenwereld. Zelf ben ik op mijn vijftiende begonnen met modellenwerk en heb ik meegedaan aan Hollands Next Top Model. Toen ik op mijn zestiende uit de kast kwam, werd er gezegd dat ik niet moest laten zien dat ik gay ben. Dat vond ik echt een probleem. Nu merk ik dat modellen steeds meer worden geboekt om wie ze zijn. Ook dat is eigenlijk een beetje een hype geworden, maar juist weer positief. Ik denk dat het veel makkelijker is om nu een queer model te zijn dan toen ik begon. Ik was echt ongelukkig, omdat ik niet mezelf kon zijn. Ik moest me constant voordoen als een hetero persoon.


Wat hielp jou toen om je goed te voelen over wie je bent?


Sport! En dat maakt het dus het hele cirkeltje rond eigenlijk. Voor mij was sport altijd iets waar ik op kon vertrouwen. Sport heeft me op mentaal niveau veel zelfvertrouwen gegeven. Het heeft me altijd laten zien dat ik net zo goed ben als iemand anders. Ik vind het heel cool om mezelf daarmee te bewijzen. Puur met mijn eigen kracht. 


Zijn er tips of tricks die je aan mensen kan meegeven die bijvoorbeeld  helpen odat ze zich comfortabel voelen in de sportruimte?


Jazeker. Ik denk dat het sowieso heel belangrijk is om op jezelf te focussen. Daarnaast helpt een goede playlist, met muziek waar je je comfortabel bij voelt. Voor mij is dat gewoon Britney en Madonna. Ook is het goed als je vertrouwen hebt in wat je doet. Dat je in de sportschool weet welke oefeningen je moet doen. Ik heb me nooit heel oncomfortabel gevoeld in de gym, omdat ik de sportacademie heb gedaan, dus precies weet wat ik aan het doen ben. Daarnaast zijn er zo veel sport groepen in Nederland die queer friendly zijn. Eigenlijk wel voor elke sport: tennis, hockey, voetbal, je hebt bijna overal wel een queer groep. Dus als je het vervelend vindt om naar een openbare sportruimte te gaan, dan zijn er altijd andere mogelijkheden. Helemaal in Nederland zijn er zo veel opties. Ik ben echt blij dat het kan, dus maak er vooral gebruik van!


Is er nog een boodschap die je zou willen meegeven aan mensen uit de community?


Als je in een positie zit dat je gewoon even niet meer weet waar je staat, ga gewoon even koffie drinken met queer vrienden. Als je die niet om je heen hebt, ga op Tinder en zet er gewoon bij Looking for friends, I need someone to talk to. Probeer echt mensen op te zoeken met wie je kunt praten. Het kan soms heel eenzaam zijn, dus zoek meer gelijkgestemde mensen om je heen!Wil je meer weten over UNTAG MOVE, klik dan hier.

Retour au blog